- 21. december 2020
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set856
At lave bål har altid været en livsnødvendighed at kunne gøre for mennesket. Det er ved bålet og ilden, at du får varmen. Det er her du kan tilberede din mad på primitiv vis. Det er først i disse moderne tider, at bålet ikke er så vigtigt længere. Køkkenet, restauranter og fastfood, har gjort det mindre populært at lave bål. Dette ser jeg tydeligt i min hverdag som skolelærer, hvor bål og bålmad er en fast del af min undervisning i 6. klasse. Der er mange elever, som ikke har den fjernest anelse om, hvordan de laver et bål og kan se dets mange muligheder og potentialer.
Men bålet har fået andre værdier i dag. Bålets lys og gløder kan skabe en hygge uden lige, og snakken omkring et bål kan bringe folk sammen. Der er noget instinktivt ved at lave et bål. Du kommer i kontakt med dit aller primitiveste jeg.
Du kan bygge bål alle tider af året. Det er et spørgsmål om, hvor kuldeskær du er. Om det tidlig forår, sommerens lyse nætter, eller vinterens frisk luft, er det en fantastisk ting at samles om et bål. Der kan være en masse arbejde i at bygge et bål op, antænde det, passe det og lave maden herpå. Netop dette kan samle folk omkring ilden til et simpelt og lækkert måltid, lige fra et snobrød til en saltbagt fisk eller culottesteg. Mulighederne er mange!
Men hvordan håndterer vi ilden? Det kræver lidt færdigheder og viden om ild, som vi dykker ned i her.
Bålregler
Her følger nogle enkelte regler, der skal følges, når du generelt vil lave et bål.
- Du må kun benytte etablerede bålpladser i naturen.
- Børn/elever og bålet skal hele tiden være under opsyn.
- Du skal aldrig tænde bål, hvis der har været tørke i længere tid.
- Hold afstand til græs, buske og træer, således ilden ikke kan brede sig.
- Hvad kan du finde på jorden og i skovbunden? Du må ikke fælde træer i naturen, desto mindre du har en aftale herom.
- Sluk altid dit bål, når du er færdig. Lad gløderne brænde ud og hold øje, eller kom forsigtigt vand på gløderne. Så for at sætte tid af til at slukke et bål.
- Efterlad altid bålpladsen pæn til de næste brugere.
Hvordan bygger du et bål?
Det er ikke så svært at lave et bål. Men som med så mange ting, er det noget du skal lære. Når du først har lært at tænde et bål, sidder det i kroppen – og så glemmer du det aldrig. Her får du to løsninger på, hvordan du kan lave bål.
Der findes mange måder at bygge et bål på. I denne artikel kigger vi på de to klassiske båltyper – hvis man kan tillade sig at kalde dem det; nemlig pyramidebålet og pagodebålet.
Pyramidebål – optænding
- Find noget småkvas. Det kan være nogle små tørre kviste, barkstykker og spåner.
- Placer lidt sammenkrøllet avispapir i midten af bålstedet.
- Saml de tørre kviste og spåner rundt omkring avispapiret. Tag nogle lidt større kviste og dan en pyramide. Ideen er at ilden får fat i avisen, dernæst i de små kviste og dernæst de lidt større i pyramiden.
- Sæt ild til avispapiret.
- Efterhånden som flammerne får fat, lægger du lidt mere småkvas, kviste og mindre pinde.
- Kom lidt større pind eller større træstykker på bålet. Fortsæt indtil dit bål har den ønskede størrelse.
- Vælt pyramiden med et stykke brænde og saml det sammen i midten af bålstedet. Vi skal have ilden til at lægge sig, før vi kan lave det meste bålmad – men der er også retter, hvor man skal bruge flammerne.
Pagodebål
- Find nogle gode tørre træstykker.
- Stabel nu træstykkerne oven på hinanden, skiftevis den ene og den anden vej. Du kan tænke på spillet Klodsmajor.
- Du kan nu lægge småpind oven på de store pinde, således de stikker ind over småkvasen. På den måde kan ilden fra småkvasen få fat i de lidt større pinde, som ligger på tværs i pagoden.
Jeg plejer at bygge et pyramidebål og så lægges en pagode rundt om pyramidebålet. Efterhånden som der kommer gang i pyramiden, tager den også fat i pagoden. Man make fire!
Pagodebålet giver mange gløder fra de store pinde, hvilket gør det godt til specielt snobrød.
Find opskrift på bålpandekage her.
Find opskrift på tigerøje her.
Af sted til naturen!